Naslovnica Život Turska traži “konkretne mjere”

Turska traži “konkretne mjere”

95

Ankara — Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak da Švedska i Finska moraju sada poduzeti “konkretne mjere” kako bi se prevazišle primjedbe Ankare na njihove molbe za članstvom u NATO-u.

Cavusoglu je kazao da su se delegacije iz dvije nordijske zemlje vratile kućama s turskim zahtjevima nakon posjete u ovoj sedmici, i da Ankara čeka na njihove odgovore.

Molba za članstvom dvije zemlje zahtijeva pristanak svih članica NATO-a, ali joj se Turska protivi zbog njihove navodne podrške kurdskim militantima koje Ankara smatra teroristima, i zbog restrikcija na prodaje naoružanja Turskoj.

Cavusoglu je izjavio da pristup “mi ćemo svakako uvjeriti Tursku na vrijeme jer smo prijatelji i saveznici” nije korektan. Insistirao je na tome da dvije zemlje poduzmu “konkretne korake”.

“Uviđamo sigurnosne brige Finske i Švedske, ali svi trebaju da uvide turske legitimne sigurnosne brige”, izjavio je šef turske diplomatije, javlja AP, a prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)