Naslovnica Region Turska: To vrijeđa našu bošnjačku braću i sestre

Turska: To vrijeđa našu bošnjačku braću i sestre

238

Ankara/Beograd — Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopštilo je da je zabrinuto zbog, kako se navodi, nedavnih rasističkih incidenata prema timovima iz Novog Pazara tokom njihovih utakmica u Beogradu.

“Riječ je rasističkim sloganima i plakata sa likom ratnih zločinaca koje su isticali navijači Crvene zvezde. Ti slogani vrijeđaju ne samo našu bošnjačku braću i sestre, već i sjećanje na našu zajedničku historiju sa ovim regionom. Smatramo da bi sport trebao biti instrument za učvršćivanje mira i prijateljstva među zajednicama i vjerujemo da će odgovorni za taj incident biti što prije kažnjeni”, navodi se saopćenju ministarstva vanjskih poslova Turske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Novi Pazar, grad u regionu Sandžaka u jugozapadnoj Srbiji, čini većinsko bošnjačko stanovništvo.

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu koja je odigrana 10. oktobra, kada su domaćini iz Crvene zvezde, u Beogradu, na nacionalnoj osnovi vrijeđali gostujuće rukometaše Novog Pazara.

Klub iz Novog Pazara poslije utakmice je saopćio su njegovi članovi vrijeđani na nacionalnoj osnovi tokom čitavog meča, da je na tribini istaknut uvredljiv transparent, kao i da su navijači skandirali Ratku Mladiću, uzvikivali – “poturice” i pjevali šovinističke pjesme.

Kako se navodi na zvaničnoj Facebook stranici rukometnog kluba Novi Pazar, delegatima na rukometnoj utakmici upućena je žalba, ali je reakcija izostala.

„Transparent podrške Ratku Mladiću, delegat utakmice ni to nije vidio, skandiranje Ratku Mladiću delegat ni to nije čuo… vrijeđani od strane navijača domaće ekipe“, stoji na zvaničnoj stranici kluba iz Novog Pazara.

Član uprave rukometnog kluba Novi Pazar, Husein Memić, na istoj stranici, potrdio je ovu odluku.

“Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Novog Pazara jednoglasno je usvojen prijedlog klupskog rukovodstva. Odluku ćemo pismenim putem proslijediti rukovodstvu Arkus lige. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele riješiti problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je historija duga 55 godina, ali ne želimo izlagati ljude ovakvoj atmosferi”, stoji u izjavi koju potpisuje Husein Memić.

„Da vidimo da li će sada biti uhapšen ijedan navijač Crvene zvezde koji je nacionalistički vrijeđao moj narod, kao i oni koji su napisali i unijeli uvredljiv transparent”, dodao je Memić na zvaničnoj Facebook stranici kluba iz Novog Pazara.

Ovim povodom oglasili su se i iz rukometnog kluba Crvena zvezda, odbacivši navode da je ekipa Novog Pazara bila ugrožena tokom utakmice u Beogradu.

“Moramo obavijestiti javnost da nije tačno da je RK Novi Pazar vrijeđan tokom 60 minuta, Na našu rekaciju sporni transparent je uklonjen u kratkom roku, a na skandiranje navijača ne možemo uticati, kao što nijedan klub to ne može, kako na sportskim terenima u Srbiji, tako i u čitavom svijetu“, saopćili su iz Crvene zvezde dan nakon sporne utakmice.

(StarMo)