Naslovnica Život Turska odaje počast Ataturku

Turska odaje počast Ataturku

521
Mustafa Kemal Ataturk

Ankara — Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 81. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske.

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i delegacije.

Erdogan je položio vijenac u mauzoleju, nakon čega je tačno u 09.05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, prvom predsjedniku Turske odana počast uz sirene i intoniranje himne Republike Turske.

Nakon posjete delegacija Ataturkov mauzolej je ostao otvoren za posjete građana koji su stigli u velikom broju.

Jutros u 09.05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, dnevne aktivnosti širom Turske zaustavljene su na dvije minute. U tom času oglasile su se sirene, a građani su se minutom šutnje i na druge prigodne načine sjetili osnivača Republike Turske.

Vozači širom Turske su zaustavili svoja vozila na cestama i izašli kako bi odali počast Ataturku.

Godišnjica smrti Ataturka prigodnim programima i prijemima obilježava se širom Turske, ali i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

(StarMo)