Naslovnica Život Turska: Inflacija na novom maksimumu

Turska: Inflacija na novom maksimumu

108

Ankara — Turska godišnja inflacija popela se na novi 24-godišnji maksimum od 83,45 posto u septembru, pokazali su podaci u ponedjeljak, što je i dalje niže od prognoza, nakon što je centralna banka iznenadila tržišta snizivši stope dva puta u posljednja dva mjeseca.

Uprkos rastućim cijenama, centralna banka ponovo snižava referentnu kamatnu stopu ovog mjeseca, nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan pozvao na jednocifrene kamatne stope do kraja godine.

Inflacija je porasla od novembra prošle godine, pošto je lira pala nakon smanjenja referentne stope centralne banke, u neortodoksnom ciklusu popuštanja koji Erdogan dugo vremena zagovara, javlja Reuters.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene porasle su 3,08 posto, saopćio je Turski statistički institut, manje od prognoze ankete Reutersa od 3,8 posto. Na godišnjem nivou predviđana je inflacija potrošačkih cijena od 84,63 posto.

To je bila najveća godišnja cifra od jula 1998. godine, kada je iznosila 85,3 posto, a Turska se borila da okonča deceniju hronično visoke inflacije.

Septembarska inflacija bila je podstaknuta cijenama transporta, koje su porasle skoro 118 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića skočile za 93,05 posto.

Uprkos nemilosrdnom rastu inflacije, Erdogan je prošle sedmice rekao da je savjetovao centralnu banku da snizi referentnu kamatnu stopu na svojim predstojećim sastancima, dan nakon što je rekao da očekuje da će se kamatne stope spustiti na jednocifrene do kraja godine, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)