Naslovnica Život Turska i Rusija o vojnoj podršci Libiji

Turska i Rusija o vojnoj podršci Libiji

402

Moskva/Ankara — Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan raspravljat će o ponudi Ankare da pruži vojnu pomoć libijskoj međunarodno priznatoj vladi tokom razgovora u Turskoj narednog mjeseca, saopćio je Kremlj u utorak.

U subotu je turska vlada poslala bilateralni sporazum s Tripolijem parlamentu na usvajanje, u potezu koji ju je potencijalno približio slanju vojne pomoći vladi Fayeza al-Serraja.

Turska je saopćila kako bi mogla poslati vojnu pomoć Libiji ukoliko Serrajova vlada to zatraži, ali je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio u subotu da još nikakav takav zahtjev nije poslan Turskoj, prenose bh. portali, koji se pozivaju na agenciju Fena.

“Rusija podržava svaki napor i sve pojedinačne zemlje u nalaženju rješenja (libijske) krize”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Erdogan i Putin danas su održali telefonski razgovor tokom koga su raspravljali o razvoju situacije u Libiji i u Siriji, kao i o bilateralnim vezama i drugim regionalnim temama, navodi tursko predsjedništvo u saopćenju. Nikakvi drugi detalji nisu bili odmah dostupni.

Libija je podijeljena od 2014. na suparničke vojne i političke tabore sa sjedištem u prijestonici Tripoliju i na istoku zemlje. Turska podržava Serrajovu vladu sa sjedištem u Tripoliju, dok snage predvođene Khalifom Haftarom na istoku Libije, Libijska narodna vojska (LNA), uživaju podršku Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, prenosi Reuters.

(StarMo)