Naslovnica Život Turska i Iran osudili sporazum Izraela i UAE

Turska i Iran osudili sporazum Izraela i UAE

301

Teheran/Ankara — Iransko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u petak da je sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) “opasan i nelegitiman”, objavio je Reuters pozivajući se na državnu agenciju IRNA.

“Sramna mjera Abu Dabija da sklopi sporazum sa lažnim cionističkim režimom je opasan potez i UAE i ostale države koje ga podrže bit će odgovorne za posljedice sporazuma”, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da sporazum predstavlja “zabijanje noža u leđa Palestincima” i da će “ojačati regionalno jedinstvo protiv cionističkog režima”.

Turska je takođe saopštila da istorija neće nikada zaboraviti ni oprostiti “licemjerno ponašanje” Ujedinjenih Arapskih Emirata jer su sklopili sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da palestinski narod i administracija s pravom reaguju snažno protiv sporazuma.

“Istorija i savjest regionalnih naroda neće zaboraviti i nikada neće oprostiti ovo licemjerno ponašanje UAE i izdaju palestinskog cilja zbog svojih uskih interesa”, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je “ekstremno zabrinjavajuće” to što su Emirati jednostrano zanemarili Arapski mirovni plan koji je sastavila Arapska liga.

Izrael i UAE su postigli sporazum o normalizaciji odnosa, a Izrael je pristao da suspenduje kontroverzni plan o anektiranju dijelova okupirane Zapadne obale, podsjeća RSE.

Najavljeno je da će se delegacije dvije zemlje sastati u narednim sedmicama da potpišu sporazume o direktnim letovima, sigurnosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi.

Dvije zemlje će takođe biti partneri u borbi protiv pandemije korona virusa.

U sklapanju sporazuma posredovao je američki predsjednik Donald Trump, a dvije zemlje su ocijenile dogovor kao istorijsku priliku za mir u regionu, navodi RSE.

(StarMo)