Naslovnica Život Turska i Amerika se dogovorili

Turska i Amerika se dogovorili

515

Ankara — Potpredsjednik SAD Mike Pence izjavio je u Ankari nakon susreta sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom da je postignut dogovor da turska armija obustavi operacije u sjevernoj Siriji da bi se omogućilo povlačenje kurdskih snaga (YPG) u narednih 120 sati.

“Odlične vijesti iz Turske”, napisao je na Twitteru predsjednik SAD Donald Trump. “Konferencija za novinare uskoro sa @VP i @SecPompeo. Hvala @RTErdogan. Milioni života će biti spašeni!”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pence je saopštio u Ankari da je postignut prekid sukoba u narednih pet dana da bi se kurdske snage povukle izvan “sigurnosne zone široke 32 kilometra duž granice sa Turskom.

Jedan turski zvaničnik izjavio je za Reuters da je Turska dobila “tačno šta smo željeli na ovom sastanku.”

Pence je također dodao da sa prestankom vatre na sjeveru Sirije Washington neće nametati nove sankcije Ankari.

“Sa implementacijom prekida vatre, SAD neće nametati nove sankcije Turskoj”, rekao je Pence nakon pregovora u Ankari. “Predsjednik je odlučio da povuče ekonomske sankcije kada se operacija završi”, dodao je Pence, prenosi Reuters.

Pence se susreo se sa turskim predsjednikom u četvrtak u Ankari u nastojanju da traži od Turske prekid vatre na sjeveroistoku Sirije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)