Naslovnica Region Turska gradi 500 stambenih jedinica za nastradale u potresu u Albaniji

Turska gradi 500 stambenih jedinica za nastradale u potresu u Albaniji

482
foto arhiva

Ankara/Tirana — Ministar okoliša i urbanizma Republike Turske Murat Kurum najavio je da će krajem ovog mjeseca početi izgradnja 500 novih stambenih jedinica za porodice koje su ostale bez smještaja u nedavnom razornom zemljotresu koji je pogodio Albaniju.

U okviru zvanične posjete Albaniji, Kurum se u Tirani sastao s albanskim državnim ministrom za obnovu Arbenom Ahmetajem, a nakon sastanka je kazao da će, po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, krajem januara u Tirani i Draču početi izgradnja 500 novih stambenih jedinica.

Ističući kako je Tursku u proteklom stoljeću pogodilo 56 razornih zemljotresa u kojima je život izgubilo najmanje 80.000 ljudi, Kurum je kazao da se ta zemlja solidariše s porodicama koje su stradale i pretrpjele štetu u zemljotresu koji je Albaniju pogodio 26. novembra prošle godine.

Posredstvom ambasade u Tirani, kao i nadležnih državnih institucija i humanitarnih organizacija, Turska je među prvima pritekla u pomoć Albaniji nakon zemljotresa, a turski predsjednik Erdogan naložio je i izgradnju novih stambenih jedinica u zemljotresom pogođenim regijama.

(StarMo)