Naslovnica BiH Turković “želi vjerovati” da Srbija ne podržava protivzakonite aktivnosti…

Turković “želi vjerovati” da Srbija ne podržava protivzakonite aktivnosti…

381
Bisera Turković

Sarajevo — Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda BiH rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu „Buk Bijela“ na Drini.

– Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana BiH obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine – navela je Turković.

Pozvala je vlasti Republike Srbije da “saradnju vrati u okvire međudržavne i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta”.

– Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i su nastavile s raspolaganjem državnom imovinom odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda – zaključila je.

(StarMo)