Naslovnica Politika Turković za “Newsweek”: Kriza pokazatelj zašto BiH hitno treba ući u NATO

Turković za “Newsweek”: Kriza pokazatelj zašto BiH hitno treba ući u NATO

117
foto arhiva

Sarajevo — Bosna i Hercegovina se mora bez odgađanja pridružiti NATO savezu, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za američki sedmični magazin ‘Newsweek’.

U svom osvrtu na situaciju u BiH ministrica Turković je pozvala SAD da pruži podršku Bosni i Hercegovini na što bržem ulasku u NATO savez kako bi što prije izašla iz političke krize između etničkih skupina u zemlji koja prijeti ponovnom rasplamsavanju rata.

Napetosti među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima – tri najveće etničke skupine – mogu urušiti sistem podjele vlasti usvojen 1995. godine Daytonskim sporazumom koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, piše Newsweek.

S obzirom na to da se Rusija – koja tradicionalno podržava srpsko stanovništvo regije – nadvija nad teškoćama u BiH, ministrica Turković izjavila je da su dugogodišnja nastojanja zemlje za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji hitnija nego ikad.

“Kriza u kojoj se trenutno nalazimo možda je najbolji pokazatelj zašto Bosna i Hercegovina treba što prije ući u sigurnosni savez, koji će trajno garantovati mir u ovom dijelu svijeta”, rekla je Turković.

Sistem koji je postavljen Daytonskim sporazumom iz 1995. godine spriječio je brutalni rat iz 1990-ih, ali je prema kritičarima također učvrstio etničke podjele koje su potaknule prošle sukobe.

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva dijela Republika Srpska u kojoj dominiraju etnički Srbi i Federacija Bosne i Hercegovine u kojoj dominiraju Hrvati i Bošnjaci. Na čelu zemlje je tročlano predsjedništvo s po jednim iz svake od glavnih etničkih skupina.

Milorad Dodik je predstavnik iz srpskog reda naroda. Posljednjih mjeseci, on se koristi svim mogućim mehanizmima kako bi predstavio BiH kao “nemoguću” i “propalu” zemlju.

Dodik također prijeti povlačenjem Republike Srpske iz državnih institucija, uključujući i oružane snage. Prijetnja formiranjem vojske etničkih Srba dovoljna je da se sva zvona za uzbunu upale širom Balkana.

U tim svojim izjavama čini se da računa na daljnju potporu Moskve. Kad je prošlog mjeseca prijetio da će oružane snage BiH izbaciti iz Republike Srpske, Dodik je rekao da ima “prijatelje” koji bi podržali takvu operaciju – očito se misli na Srbiju i Rusiju.

Moskva se također uključila u izravnije miješanje. Mandat mirovnih snaga EU-a od 700 pripadnika u BiH trebalo je obnoviti u Vijeću sigurnosti UN-a ove sedmice, prijedlogu kojem je Moskva prijetila da će se usprotiviti prije nego što je na kraju ipak pristala da se obnovi mandat.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)