Naslovnica Politika Turković u Rijeci: Bošnjaci se “utkali u temlje RH”

Turković u Rijeci: Bošnjaci se “utkali u temlje RH”

167
Bisera Turković

Rijeka — Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u ponedjeljak je u Rijeci razgovarala s predstavnicima udruženja koja okupljaju Bošnjake u tom gradu.

U Islamskom centru, u skladu s epidemiološkim mjerama, Turković je održala sastanak s predstavnicima različitih udruženja i organizacija, koje okupljaju Bošnjake u Rijeci i Puli, te s predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci.

Na sastanku je govorila o važnosti izgradnje Islamskog centra u Rijeci, te odgovarajući na pitanja prisutnih, govorila o odnosima u Bosni i Hercegovini, godišnjici Dejtonskog sporazuma, otvaranju bh. konzulata u Rijeci, ali i drugim važnim pitanjima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica je istakla da je važno da Bošnjaci, posebno mlađe generacije, “očuvaju i njeguju svoj identitet, uz puno uvažavanje države u kojoj žive”.

– Bošnjaci su utkali sebe u temelje Republike Hrvatske i mnogo ljudi je dalo svoje živote boreći se za ovu zemlju. Zaslužni su za današnju Hrvatsku. Njima pripada mjesto i voljela bih da vidim njihovog predstavnika u Saboru Republike Hrvatske. Nažalost, to se u ovom mandatu nije dogodilo. Nadam se da će biti ubuduće, jer to zaslužuju. Oni su se opredijelili da žive ovdje i nema nikakvog razloga da to ne bude priznato, pogotovo imajući u vidu njihov broj, ali i aktivnosti i sve ono što planiraju u budućnosti – rekla je Turković.

Dodala je da smo mi u Bosni i Hercegovini ponosni na naše prethodnike, te da nismo na zločine odgovarali zločinima i nismo na uskraćivanje prava odgovarali na isti način.

(StarMo)