Naslovnica Region Turković u Ljubljani: Bez stabilne BiH – Nema stabilnog regiona!

Turković u Ljubljani: Bez stabilne BiH – Nema stabilnog regiona!

99
Logar i Turković

Ljubljana — Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon razgovora u Ljubljani sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom, naglasila je na press-konferenciji prijateljske odnose dviju zemalja s višeslojnim i neraskidivim vezama, zbog čega vjeruje u zajedničku evropsku budućnost.

Tokom ove njene radne posjete Sloveniji, na sastanku s ministrom vanjskih poslova dominiralo je više važnih tema, a među njima pitanja evropskih integracija, situacije na zapadnom Balkanu, odjeka samita EU-Zapadni Balkan, borbe protiv posljedica pandemije, ekonomske saradnje, do pitanja provođenja međudržavnih sporazuma i drugih tema važnih za bh. državljane koji žive, rade ili se školuju u Sloveniji.

Turković je pozdravila održavanje Samita EU – Zapadni Balkan pod predsjedavanjem Slovenije i čestitala toj zemlji za uspješno predsjedavanje EU.

Bosna i Hercegovina je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji – kazala je Turković.

Ona naglašava nesumnjivi veliki napredak posljednjih decenija, ali i dodaje da predstoji još mnogo posla pred svima, što je uočljivo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona.

– Bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU. Očekuje nas jačanje borbe protiv korupcije i kriminala, što će zasigurno uticati i na političke blokade. Zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka koje svi vidimo, gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih uticaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana – riječi su ministrice Turković.

Na sastanku sa slovenkim kolegom je razgovarala i o borbi protiv pandemije, slovenačkoj pomoći u procesu vakcinacije u Bosni i Hercegovini te nastavku masovne imunizacije.

Anže Logar, sagovornik ministrice Turković, u ulozi domaćina je na pres-konferenciji izrazio podršku i obećao daljnju pomoć njegove zemlje Bosni i Hercegovini u njenim težnjama ka Evropskoj uniji, a kao najbolji argument za željeno članstvo naveo potrebni napredak u ispunjavanju uvjeta.

Bosna i Hercegovina je ciljna zemlja za razvojnu suradnju Slovenije, kazao je također Logar podsjetivši na realizirane projekte njegove zemlje u BiH u proteklim godinama, kao i na donaciju u aktuelnoj pandemiji 48.000 vakcina proizvođača AstraZeneca te na dodatnih 100.000 doza Pfizera, koje su na putu, kako je dodao, navodeći i slovenačku pomoć u zaštitnoj opremi tokom 2020. i 2021. godine, vrijednu oko 260.000 eura.

Slovenski ministar podsjeća da je nakon sjednice Evropskog parlamenta potpisao uredbu o uspostavi instrumenta pretpristupne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, od čega će biti dobobiti za cijelu regiju, a naročito za stanovništvo BiH.

 

(StarMo)