Naslovnica BiH Turković-Radman: Destabilizacija BiH znači destabilizaciju regiona

Turković-Radman: Destabilizacija BiH znači destabilizaciju regiona

84
foto: Fena

Sarajevo — Destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona, a nama je svima stalo da region bude miran, prosperitetan i da idemo u pravom pravcu, rekla je zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Nakon sastanka s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, istakla je da joj je izuzetno drago da je ovo prva posjeta koju imamo u ovoj godini.

“Naša vrata su uvijek otvorena kao što su i vrata Hrvatske otvorena za Bosnu i Hercegovinu”, izjavila je Turković.

Smatra da je ovo bila radna i službena posjeta.

“Imali smo vrlo otvorene i sadržajne razgovore. Naše dvije zemlje dijele mnogo toga i normalno je da tamo gdje se dijeli mnogo toga, ima i otvorenih pitanja. Dovoljno je reći da dvije zemlje imaju više od 140 bilateralnih sporazuma. Važno je da konstatiramo da radimo i da se otvara mogućnost za napredak i rješavanje onih pitanja koja opterećuju odnose već duže vrijeme“, istakla je Turković, javlja Anadolija, a prenosi televizija N1.

Ministrica je kazala da su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji.

“Saglasni smo da se pitanje ispunjavanja 14 prioriteta za napredak ka Evropskoj uniji mora vratiti u fokus, te osigurati puna funkcionalnost institucija BiH. Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona, a nama je svima stalo da region bude miran, prosperitetan i da idemo u pravom pravcu”, naglasila je Turković.

Dotakla se i odnosa dviju zemalja navodeći da pozdravlja ideju da se zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održi u prvoj polovini 2022. godine u Hrvatskoj.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)