Naslovnica BiH Turković o prioritetima: Sporazumi, ekonomija, dijaspora…

Turković o prioritetima: Sporazumi, ekonomija, dijaspora…

423
Bisera Turković

Sarajevo — Novoimenovana ministrica vanjskih proslova BiH Bisera Turković u intervjuu za Fenu je kazala kako “Bosna i Hercegovina treba da djeluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacjama i asocijacijama”.

Pojašnjavajući ekonomsku ulogu MVP-a koja je uslovljena internim reformskim procesima, ministrica Turković kaže da važnu ulogu ima promocija postignutog napretka kroz javnu diplomatiju, pronalaženje adekvatnih tržišta za izvoz iz Bosne i Hercegovine, te privlačenje stranih investicija.

“Fokus ekonomske diplomatije treba da bude i na organizaciji događaja za susreta privrednika kroz ekonomske forume, poslovne, investicijske konferencije, prezentacije za ulagače” – navodi Turković.

Ističe da saradnju sa dijasporom i kulturnu prezentaciju zemlje, cijeneći specifične okolnosti BiH, treba intenzivirati kroz povezivanja na kulturnom i na privrednom nivou, kroz privlačenje što većeg broja visokoobrazovnih i poslovno aktivnih osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

“Važnu ulogu ima i zaštita interesa državljana BiH u inostranstvu i međunarodno pravna saradnja, kao i promocija BiH u svijetu. Da bi to uspjeli potrebno je osposobiti kapacitete te intenzivirati usavršavanje diplomatskih kadrova” – kaže ministrica Turković u odgovoru na pitanje prioriteta u radu MVP-a.

(StarMo)