Naslovnica Politika Turković o Milanoviću: Otežava evropski put BiH

Turković o Milanoviću: Otežava evropski put BiH

158
Bisera Turković

Sarajevo — Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković optužila je u ponedjeljak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da svojim izjavama “otežava provedbu reformi u BiH te europski put te zemlje”.

U objavi na Facebooku Turković je navela kako u BiH “niko ne pokušava slomiti nikoga” čime je aludirala na Milanovićeve izjave medijima u Splitu kada je on, uz ostalo, kazao kako se “Republiku Srpsku ne može slomiti, jer je ona realnost i sastavni dio Dejtonskog sporazuma”.

“U vrijeme kada Milorad Dodik blokira rad tih institucija zato što je zakonom zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina, od evropskih lidera među koje se ubraja i Milanović, građani BiH očekuju podršku reformama, evropskom putu i funkcionalnosti države, a ne blokadama, ucjenama i opstrukcijama” – navela je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH je na kraju izrazila uvjerenje da većina građana Republike Hrvatske od Milanovića očekuje i želi da se sa poštovanjem odnosi prema državnicima susjednih država koji su izabrani na demokratskim izborima, a koje poštuju i priznaju i sve evropske i međunarodne institucije.

(StarMo)