Naslovnica BiH Turković o ikoni: Pokrenuti postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu

Turković o ikoni: Pokrenuti postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu

195
Bisera Turković

Mostar — “Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo”, izjavila je u petak (18. decembra) ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naime, proslijedilo je Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, u utorak (15. decembra).

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“.

“Optužbe su i više nego ozbiljne i ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome. Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti”, rekla je Turković novinarima u petak tokom posjete Mostaru.

Ona je dan ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazala kako je od Predsjedništva BiH zatraženo izjašnjenje o diplomatskoj noti Ambasade Ukrajine, zbog ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu.

U pismu koje je RSE dobio na uvid, Ambasada Ukrajine u BiH od Ministarstva vanjskih poslova BiH moli za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

„Zbog ozbiljnosti navoda koji se nalaze u noti, očekujemo uključenje i onih koji su odgovorni u takvim slučajevima kada postoje ozbiljne optužbe o otuđivanju nečije imovine“, kazala je ministrica Turković o tome da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo notu Predsjedništvu BiH.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, nisu odgovorili na upite i pozive RSE u vezi s ikonom.

(StarMo)