Naslovnica Politika Turković: Nastavak blokade Vijeća ministara, ali “na drugačiji način”

Turković: Nastavak blokade Vijeća ministara, ali “na drugačiji način”

122
Bisera Turković

Sarajevo — Sutrašnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je po svemu sudeći nastavak blokade rada koja se sada vrši na drukčiji način, ali s istim efektom za građane i državu, objavila je na Facebook stranici zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bisera Turković, ujedno ministrica vanjskih poslova BiH.

– Naime, na dnevnom redu sjednice su samo one tačke protiv kojih su ministri iz reda srpskog naroda već glasali na prethodnoj sjednici, a sada će se to potvrditi, i to u drugom krugu glasanja. Ako se sjednica održi na ovakav način, a oni, kako su najavili, ponovo budu glasali protiv, te odluke će biti definitivno odbijene. Među njima su neke izuzetno važne odluke o međunarodnim projektima podrške, izmjene određenih pravilnika, informacije itd. Na dnevnom redu se nije našla niti jedna od više od 400 tačaka dnevnog reda koje su u međuvremenu pristigle niti su na dnevnom redu tačke čiji su predlagači ministri iz reda srpskog naroda. Dakle, radi se o jednoj gruboj zloupotrebi poslovničkih propisa kojima se faktički glumi i izigrava rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, očito s nekakvim političkim ciljevima – navela je ministrica Turković.

Ako ova praksa bude nastavljena, doći će do nesagledive štete po Bosnu i Hercegovinu jer će stotine odluka od kojih su mnoge od vitalnog značaja biti odbijene ili blokirane.

– Krajnje je vrijeme da se pristupi odgovorno i da se počnu ispunjavati obaveze koje su pred nama. Izgubili smo previše vremena, a pokazalo se da blokada ne donosi ništa dobro bilo kome u Bosni i Hercegovini niti ima bilo kakvog pozitivnog efekta – ističe također Turković u objavi na facebook stranici.

(StarMo)