Naslovnica BiH Turković i Podžić sa Stoltenbergom: NATO ostaje čvrst partner BH institucijama

Turković i Podžić sa Stoltenbergom: NATO ostaje čvrst partner BH institucijama

95

Bruxelles — Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić susreli su se danas sa generalnim sekretarom Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu Jensom Stoltenbergom.

Tokom vrlo otvorenog razgovora, razmotreno je “aktuelno stanje saradnje te integracioni procesi između Bosne i Hercegovine iz NATO-a”.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina, odnosno Vijeće ministara BiH treba što prije nastaviti sa procedurom usvajanja i implementacije Programa reformi kao snažnog doprinosa napretku BiH i stabilizaciji stanja u regiji zapadnog Balkana. Generalni sekretar NATO-a je poručio kako Alijansa “podržava reformske procese te ostaje čvrst partner bh. institucijama”.

Ministrica Turković je istakla kako većina građana Bosne i Hercegovine podržava napredak ka članstvu u NATO, te da je taj reformski pravac zacrtan u relevantnim zakonima i strateškim dokumentima koji su usvojile institucije Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je zadovoljstvo ulogom i doprinosom BiH u međunarodnim misijama NATO-a, posebno u Afganistanu, sapćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(StarMo)