Naslovnica Mostar Turizam u Mostaru: Sezona potpuno neizvjesna

Turizam u Mostaru: Sezona potpuno neizvjesna

224
foto: RSE - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Iako se već ušlo u april, ni ove godine ni izbliza nema gostiju u ključnim turističkim destinacijama na jugu Bosne i Hercegovine.

Predstojeća sezona je potpuno neizvjesna, a sve će zavisiti od epidemiološke situacije u zemljama iz kojih se turisti očekuju, kao i u samoj Bosni i Hercegovini.

Turistički radnici, u nadi da će spasiti svoje biznise i radna mjesta, očekuju veći angažman vlasti, i u pogledu dadžbina, ali i provođenja epidemioloških mjera, javio je u srijedu Rado Slobodna Evropa.

Vrijeme nakon Uskrsa, u Mostaru bi obično bio period dolaska prvih većih grupa turista iz cijelog svijeta. Jutros, osim nezapamćenog aprilskog snijega, u Starom gradu nije bilo skoro nikoga. Na Starom mostu zatičemo tek dvije gošće iz Dubaija. Jedna od njih, Wisan kaže kako uživaju u Mostaru.

“Ovdje je veoma lijepo. Ovo mjesto mi se mnogo svidjelo, a danas je i snijeg. Hvala Bogu, imate veoma lijepo mjesto”.

Wisan kaže kako ih ni pandemija nije spriječila da iz Dubaija dođu u Mostar.

“Nosimo maske, štitimo sebe i sad je sve dobro”.

Turistički radnici u pretežno pustom Starom gradu kažu da je za Uskrs bilo nešto gostiju, domaćih, iz regije i svijeta, ali da se radi sa nekih 20 posto kapaciteta u odnosu na 2019-tu godinu.

Haris Količić, voditelj jednog od restorana kod mostarskog Kujundžiluka ističe da je sve nepredvidivo, pa strahuju hoće li se morati zatvoriti, koliki će biti policijski sat, hoće li se skratiti radno vrijeme.

“Dok god smo otvoreni, postoji šansa da se borimo, Jednostavno, kada uzmemo u odnosu na prošlu godinu, stanje je hajmo reći ‘povoljnije’, jer smo otvoreni, s tog aspekta. Kad smo zatvoreni, tad nemamo nikakvu šansu”, rekao je Količić za RSE.

Smatra da je potrebna dugoročna strategija, u kojem smjeru bh. turizam treba ići, ali i da treba formirati Ministarstvo turizma na nivou države. Količić ističe kako pandemija virusa korona hara svijetom, ali su neke zemlje poduzele mjere u oblasti turizma, kako bi dolazak gostiju bio što sigurniji.

“Ako je donesena mjera da se nosi maska, trebamo je svi nositi. Ako je donesena mjera da može u restoranu biti do 20 ljudi, neka bude 20 ljudi, ali proporcionalno tome se još neke druge stvari trebaju popraviti. Ako je skraćeno radbno vrijeme, ako je ograničen kapacitet restorana, samim tim se moraju i troškovi neki ograničiti prema državi”, smatra Količić.

Ti troškovi su smanjivanje dadžbina, računa ili neki drugi recipročan način.

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a, Semir Temim naglašava kako se očekivalo da stanje bude nešto bolje ovog ljeta, međutim, pandemija ne jenjava.

“Jednostavno, mi u Turističkoj zajednici ovdje pratimo pomno situaciju, da vidimo da li će postojati zemlje koje će pustiti svoje građane u Bosnu i Hercegovinu. Vidimo da to građani EU ne mogu. Kakve će mjere donositi i naša država, sve će od toga zavisiti, znači, od ovih epidemijskih uslova, kako i šta dalje”, rekao je Temim za RSE.

Oglasila se saopćenjem i Udruga hotelijera u Međugorju, koja uz ostalo traži od nadležnih organa da se što prije donese propis za ulazak stranaca u BiH. Predlažu da uslov za ulazak bude negativan antigenski test ili potvrda o vakcinisanju, odnosno potvrda o preboljenom covidu-19, prenio je RSE.

(StarMo)