Naslovnica BiH Turistički radnici iz Hercegovine će protestovati u Sarajevu

Turistički radnici iz Hercegovine će protestovati u Sarajevu

161
foto arhiva

Međugorje/Sarajevo — Nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da se odbije zahtjev za promjenom uslova za ulazak stranaca u BiH, stigla je brza reakcija iz Hercegovine. Turistički radnici najavili su proteste za narednu sedmicu ispred Parlamentarne skupštine i Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu. Podsjećamo, turistički sektor je na koljenima nakon pandemije koronavirusa.

Jedinu slamku spasa turistički radnici Hercegovine vidjeli su u odluci Vijeća ministara BiH. Nada da će ulazak stranim državljanima u našu zemlju biti olakšan, brzo je ugašena. Dva puta. Na politička previranja i igre u Vijeću ministara BiH, turistički radnici jasno odgovaraju: “Jer to nije, kao što se potencira u zadnje vrijeme, međugorsko i hrvatsko pitanje. To je pitanje svih ljudi koji rade u turizmu iz cijele BiH, Mostara, Međugorja, Sarajeva, Tuzle”, objašnjava Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje.

Hercegovački turistički radnici, nakon sastanka s načelnikom Općine Čitluk i premijerom HNK-a, odlučili su otići korak dalje, te su najavili proteste ispred Parlamentarne skupštine i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Ti protesti će biti isključivo vezani za poruku našu iz Međugorja, ali, ponavljam, nije to međugorska poruka već to će biti poruka upućena Vijeću ministara BiH na način da to bude jedan miran protrest bez ikakvih vrijeđanja”, dodaje Ljubić, prenosi federalna.ba.

U Međugorju, ipak, još ne gube nadu. Juni je u znaku 40. godišnjice Gospinih ukazanja. Iako se očekivao masovniji dolazak vjerskih turista koji pohode ovo svetište, još se čeka na relaksacije mjera da bi strani državljani mogli ući na osnovu četiri kriterija: brzi antigenski test i negativan PCR, te potvrda o primljenoj vakcini, kao i potvrda o prebolovanom koronavirusu u posljednjih šest mjeseci.

“Čekamo iduću sjednicu Vijeća ministara BiH, radit ćemo, stvarati pritisak, raditi ono što možemo u nadi da će zdrav razum prevladati i da će se to izglasati“, poručuje Ante Kozina, sekretar Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje.

Do tada, turisti iz Italije koji borave u Međugorju primorani su u povratku ići u karantin 14 dana. Turistički radnici smatraju da je i to ogroman problem s obzirom na to da vanjska politika BiH, ističu, nije poradila i na tom pitanju.

(StarMo)