Naslovnica Izdvojeno Turistička zajednica HNK: Projekat i za plato ispod Starog mosta

Turistička zajednica HNK: Projekat i za plato ispod Starog mosta

709
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Turistička zajednica (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u četvrtak je na press-konferenciji u Centru za kulturu Mostar predstavila rezultate dvogodišnjeg projekta pod nazivom „RiTour“, koji se implementira do kraja ove godine.

Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore, a koji je provođen u Solinu u Hrvatskoj, Podgorici u Crnoj Gori, te u Blagaju, odnosno Mostaru.

Projekat RiTour je fokusiran na kraške rijeke jadranskog bazena – Jadro, Bunu i Moraču.

“U ovom projektu, u okviru IPA-programa – tu su nam partneri bili iz Podgorice i iz Splita, odnosno Solina i Splita – radi se o tri rijeke koje protiču kroz ove gradove, i gdje su uz te rijeke nastali istorijski gradovi, gdje smo htjeli da promovišemo i taj sportski turizam, a isto tako ove istorijske gradove koji su već odavno postali prava turistička mjesta”, rekao je uz ostalo o projektu zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a, Semir Temim.

Šta je uz ostalo izgrađeno u sklopu projekta RiTour objasnio je Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK-a. “Urađena su, baš na području Blagaja, ali pored rijeke Bune, izletište Bare. To je jedno izletište na putu između Blagaja i Bune, gdje smo imali jednu zapuštenu površinu sa izvorom rijeke. To je obnovljeno – taj potok, taj vodotok do rijeke Bune – i napravljena je jedna ribarska platforma, i takođe još dvije platforme – jedna na ušću rijeke Bune, a druga je blizu Rekreacionog centra Bunica”, rekao je uz ostalo Bašić, prenosi Radio Gradska mreža.

Inače, predstavnici Turističke zajednice HNK-a na press-konferenciji najavili su za naredni period i provođenje četiri nova projekta, odobrena od strane Evropske unije, u ukupnoj vrijednosti od skoro 800 hiljada eura. Jedan od projekata odnosi se najviše na plato ispod Starog mosta u Mostaru.

Riječ je, uz ostalo, o projektu “Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju”, gdje je naglasak, kazao je objašnjeno, na razvoju održivog ronilačkog turizma u saradnji sa mostarskim i hercegovačkim ronilačkim klubovima. Drugi je projekat pod nazivom “Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode”, u okviru kojeg će, kako je rekao zamjenik direktora TZ HNK-a, Semir Temim, biti izgrađena turistička infrastruktura ponajviše na platou ispod Starog mosta.

(StarMo)