Naslovnica Mostar Turistička zajednica, da ili ne?

Turistička zajednica, da ili ne?

292

Mostar — U Mostaru je ovih dana pokrenuta rasprava o tome treba li Hercegovačko-neretvanskom kantonu Turistička zajednica. Naime, tamošnji zastupnici u kantonalnoj Skupštni javno su iznijeli svoje nezadovoljstvo radom Turističke zajednice HNK.

S druge strane, iz Turističke zajednice kažu da nisu oni ti koji donose zakone i kroje pravila, te ih se ne može optuživati za nešto što je bila zadaća vlasti, javila je FTV, a prenosi federalna.ba.

Treba li nam ovakva Turistička zajednica HNK, javno je upitao zamjenik predsjednika kantonalne Skupštine pred sjednicu ovog zakonodavnog tijela, održanoj u Mostaru. Optužio je Turističku zajednicu da ne čini ništa kako bi bila spašena nadolazeća turistička sezona.

„Ovakva turistička zajednica koja postoji ne treba nikom. Nje nigdje nema! Ona se ne bavi poslom za koji prima dio javnih prihoda. Ovo se sada svelo na nešto što nije nimalo dobro za ovaj kanton“, kazao je zamjenik predsjednika Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ BiH).

S druge strane, u Turističkoj zajednici HNK pitaju jesu li oni ti koji donose zakone i određuju pravila, ili upravo Skupština u kojoj je Martinović drugi čovjek.

„Ne znam kakva je potreba nekih napada na nas, kada mi nismo nadležni. To je Vlada, to je Skupština. Mislim da bi bilo dobro da oni rade i odrade posao, nego da politiziraju“, poručuje Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

Kazali su i da za više od 20 godina, koliko Turistička zajednica HNK postoji, nikad niko nije došao da pita šta rade i kako im mogu pomoći.

Situacija ni prije pandemije nije bila sjajna, a posljednjih više od godinu je iznimno loša. Prihodi Turističke zajednice strahovito su pali. Oni od turističkih taksi manji su za 85 posto.

„Mi ovdje dajemo sve od sebe. I, vjerujte, da nama niko ništa ne pomaže“, tvrdi Krešić.

U Turističkoj zajednici kažu da se ni Vlada ni Skupština HNK nisu iskazali u vrijeme pandemije. Tvrde da nisu imali sluha za njihove zahtjeve i prijedloge. No, u izvještaju Vlade HNK o radu u protekloj godini, koji je usvojen na prošloj sjednici kantonalne Skupštine, navedeno je da je odobren milion maraka u svrhu jačanja turističkih kapaciteta.

(StarMo)