Naslovnica Mostar Turisti iz Srbije “spašavaju” Mostar

Turisti iz Srbije “spašavaju” Mostar

351
foto: RSE

Mostar — “Mi smo započeli put iz Kragujevca, odakle smo inače, ali smo napravili celu turu po Bosni. Išli smo prvo u Višegrad, pa u Sarajevo, Travnik i Jajce i onda smo došli ovde, za kraj”, kaže za Nina Stojanović, iz Kragujevca, koja je prvi put u Mostaru, odakle, kaže, nosi najbolje utiske.

Nina je jedna od rijetkih turista koji su ove godine posjetile Mostar, grad na jugu Hercegovine.

Pandemija korona virusa dovela je do skoro potpunog kraha turizma u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ovih dana, umjesto rijeke turista iz cijelog svijeta, koja se od jutra do mraka, pogotovo u ovo doba godine, kotrlja historijskim dijelom grada, ulice su uglavnom puste.

Ugostitelji, hotelijeri, prodavci suvenira, vlasnici umjetničkih galerija kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su gubici, u odnosu na august prošle godine oko 90 posto. Na hiljade radnih mjesta, na kojima su prvenstveno bili angažirani mladi, zamrznuto je.

Vijeće ministara BiH je sredinom jula dozvolilo ulazak državljanima zemalja EU u BiH, uz negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati pri ulasku u zemlju.

Haris Količić, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Starom gradu u Mostaru smatra da ta mjera nije bila dovoljna.

“Ljudi su generalno malo isprepadani, a čim imate tu prepreku testa, teško da će se neko usuditi da to sve radi, jer nismo mi zemlja koja sad nudi toliko nešto dobro da se sve to za jednu, ne znam, četveročlanu porodicu isplati dati 500 eura da nas posjeti. Samo da uđe, plus ostale troškove”, kazao je Količić za RSE.

Restorani u mostarskom Starom gradu su ili zatvoreni ili prazni.

Granice, formalno, jesu otvorene, ali inostranih gostiju iz zemalja EU, koje ovdje smatraju među najboljom klijentelom, nema.

Gosti iz susjedstva

Turisti koji se zadnjih dana mogu vidjeti u manjim grupama na Starom mostu i oko njega dolaze iz Srbije.

Razlog za to je što su bh. vlasti ukidanjem mjera karantina krajem maja dozvolile neometan ulazak državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

“I super su gosti, dosta slični našim ljudima. Raspoloženi su i da plate skok i da popiju piće”, kaže jedna od prodavačica suvenira na Starom mostu, koja nije željela da joj se objavi ime.

“Imamo u zadnje vrijeme dosta turista iz Srbije, koji dolaze u Neum na more, i usput svrate na povratku kući u Mostar, u Sarajevo i odmah je malo bolje, odmah se osjeti“, navodi Enisa, vlasnica slastičarne tik pored Starog mosta.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)