Naslovnica Život Turisti će moći u Aja Sofiju, ikone ostaju

Turisti će moći u Aja Sofiju, ikone ostaju

162

Zagreb/Istanbul — Znamenita istanbulska građevina Aja Sofija, koja je od muzeja prenamijenjena u džamiju, bit će otvorena za posjetioce kada se u njoj ne budu obavljale molitve, a kršćanski simboli i mozaici ostat će njen sastavni dio, potvrdila je u utorak turska Uprava za religijske poslove (Diyanet).

Kako navodi Diyanet, kršćanske ikone u Aji Sofiji, koja je na popisu UNESCO-a kao dio svjetskog kulturnog nasljeđa, bit će prekrivene zastorima ili zamračene, ali za sada nije jasno kako će se tačno te mjere provoditi.

Molitve u Aja Sofiji ubuduće se se održavati pet puta dnevno, a svaka će prosječno trajati petnaest minuta.

Prošle sedmice turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je kako će znamenita građevina iz VI stoljeća ponovo biti džamija, a to je učinio neposredno nakon što je sud u Turskoj proglasio ništavnim odluku iz 1934. godine kojom je ona postala muzej.

Ikone te prizori koji prikazuju životinje ili ljude zabranjeni su na mjestima na kojima se muslimani mole Bogu.

Erdogan je najavio kako će ulaz u Aju Sofiju biti besplatan za posjetioce svih religijskih opredjeljenja, a sve je pozvao da poštuju odluku o pretvaranju historijskog zdanja u džamiju.

SAD, Evropska unija, Rusija i Grčka zajedno s UNESCO-om izrazile su negodovanje zbog prenamjene Aje Sofije, koja je do sada bila simbol sekularne Turske kao demokratske republike.

Do osmanskog osvajanja Istanbula 1453. godine Aja Sofija bila je crkva, a nakon toga je pretvorena u džamiju i to je bila sve do 1934., prenose federalna.ba i Hina.

(StarMo)