Naslovnica Region Tukli i ucjenjivali migrante

Tukli i ucjenjivali migrante

430
foto: ilustracija

Skoplja — Trojica Pakistanaca i jedan makedonski državljanin uhapšeni su zbog krijumčarenja migranta, koje su ponižavali, ucjenjivali i tukli, saopštilo je u nedjelju Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije.

Kako se navodi, osumnjičeni su krajem oktobra i početkom novembra, u dogovoru, prihvatali migrante (koji ilegalno dolaze iz Grčke) i smještali ih u kuću osumnjičenog makedonskog državljanina u selu Vaksince u blizini granice sa Srbijom.

Kada bi migranti pokušali da odu “osumnjičeni Pakistanci bi, sa namjerom da izvuku dodatni novac, prema njima postupali ponižuvajuće surovo”, prenosin Radio Slobodna Evropa.

“Prinudili bi žrtve da telefonom stupe u kontakt sa rodbinom koja je već otišla u zapadnoevropske zemlje i da traže da prebace pare na račune koje bi im osumnjičeni dali. Ako za određeno vrijeme pare ne bi bile poslate žrtve su maltretirali i tukli palicama i šipkama”, preciziralo je Tužilaštvo.

Na takav način su, dodaje se, postupili i sa dvije osobe indijskog porijekla koje su se uznemirile i plačući javili prijatelju u Beogradu i zatražili da im račun uplati po 1.300 eura da bi mogle da nastave put, ali je on to odmah prijavio policiji.

Nakon što su dobili informaciju od policije Srbije, uveče 1. novembra policajci Sjeverne Makedonije su sproveli akciju u pograničnom selu Vaksonce.

U kući prvoosumnjičenog, gdje su migranti danima držani u neljudskim uslovima, zajedno sa njim policija je pronašla i 12 migranata, među kojima dva maloljetnika, dok je ih desetak pobjeglo neposredno prije policijske akcije.

Među zatečenim migrantima su bila i tri Pakistanca koji su “prepoznati kao počinioci krivičnog djela”, odnosno krijumčari ljudi.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je, na zahtjev tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal, trojici uhapšenih krijumčara ljudi odredio 30-dnevni pritvor, a jednom kućni.

(StarMo)