Naslovnica Region “Tu smo za Balkan, imamo 20 hiljada vojnika na Kosovu”

“Tu smo za Balkan, imamo 20 hiljada vojnika na Kosovu”

57

Budva — Zamjenik generalnog sekretara NATO Mircea Geoana izjavio je danas da Rusija stoji iza cyber-napada na Vladu Crne Gore.

“Crna Gora je izložena cyber-napadu ruske grupe. To smo vidjeli u Bosni i Hercegovni, a vidjećemo šta će se dalje dešavati. Ali prisutni smo, na Kosovu imamo 20.000 vojnika i to je najjače vojno prisustvo na Balkanu jer želimo da garantujemo mir u regionu”, rekao je Geoana u Budvi tokom prvog dana regionalnog bezbjednosnog “To be Secure – 2BS Foruma”. On je kazao da će NATO učiniti sve da kroz misiju KFOR obezbijedi mir na Balkanu.

“Rezolucija Vijeća sigurnosti UN 1244 (iz 1999.) kojom se KFOR rukovodi, ostaje tamo gdje je bila. Mi ćemo preduzeti sve da obezbijedimo bezbjedno i sigurno okruženje stanovnicima Kosova, ali znamo da će trajan mir obezbijediti dijalog Prištine i Beograda i suživot svih zajednica, zato je sloboda kretanja neophodna”, rekao je Geoana na bezbjednosnom Forumu.

Rekao je da je Rusija pokrenula “užasan rat”, s teškim posljedicama. “Zaporožje i ostali regioni koji su veličine Portugala, pripajaju se Rusiji. NATO nikada neće priznati to otimanje zemlje. Takođe ta nuklerarna retorika je nešto što je eskaliralo, jer rat ne ide kako je Rusija zamislila, jer je Moskva naišla na snažan otpor i otpor običnih ljudi”, kazao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Ta situacija je, rekao je on, bez presedana i zato je izazvala i pomoć bez presedana. “Tu smo za Crnu Goru i za Balkan. Uskoro će naša porodica brojati još dva nova člana, tako da ćemo biti velika porodica i najuspješnija alijansa u istoriji, na dva kontinenta. Rusija je najveća bezbjednosna, ali ne i jedina prijetnja. Ima ih puno kao što su terorizam kao izvor nestabilnosti, konflikti u Africi, politika Kine i ambicije nove tehnologije, klimatske promjene. To sve ugrožava našu bezbjednost i iskušava našu otpornost. Zato moramo biti jaki agilni i ujedinjeni. To će nas sačuvati u sve opasnijem svijetu”, rekao je Geoana, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)