Naslovnica Život Trumpu se žuri…

Trumpu se žuri…

307
Donald Trump

Washington — Trumpova administracija razmatra dobivanje odobrenja za upotrebu potencijalne vakcine protiv covida-19, koju su razvili AstraZeneca i Oxford, prije predsjedničkih izbora u novembru, objavio je Financial Times.

Jedna od opcija koja se razmatra uključivala bi Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA) koja bi dodijelila ‘odobrenje za hitnu upotrebu’ potencijalne vakcine u oktobru koju je razvio Oxford s kompanijom AstraZeneca.

AstraZeneca tu je opciju demantirala, prenose hrvatski mediji.

“AstraZeneca nije razgovarala s američkom vladom o odobrenju za hitnu upotrebu (potencijalne vakcine) i bilo bi preuranjeno nagađati o toj opciji”, kazala je glasnogovornica farmaceutske kompanije.

Kompanija je dodala da se ispitivanja vakcine u drugoj i trećoj fazi još provode na ispitanicima u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim tržištima u svijetu, te da ne očekuje rezultate o efikasnosti vakcine prije kraja godine.

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows i ministar finansija Steven Mnuchin rekli su na sastanku s predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi da administracija razmatra tu opciju, piše Financial Times pozivajući se na izvor sa sastanka.

Nema još odobrene vakcine protiv koronavirusa, ali vakcina AZD1222 kompanije AstraZeneca je među vodećim kandidatima.

Međutim, njihovo relativno malo istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu nije osmišljeno kako bi prikupilo dovoljno podataka po kojima bi SAD mogao dobiti odobrenje za hitnu upotrebu, upozorili su izvori za Financial Times.

(StarMo)