Naslovnica Život Trumpu sada kriva WHO

Trumpu sada kriva WHO

457
Donald tTump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će uskratiti sredstva za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, što bi je potencijalno ostavilo bez podrške svog najvećeg donatora.

Tokom dnevnog brifinga o situaciji u vezi s koronavirusom u utorak Trump se još jednom obrušio na WHO, tvrdeći da je organizacija koju je nazvao “usredotočenom na Kinu” previše spora i neefikasna u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

“Svjetska zdravstvena organizacija prima ogromne količine novca od Sjedinjenih Amerićkih Država, mi plaćamo najveći dio njihovog novca”, rekao je Trump, tvrdeći da je organizacija “na krizu povukla sve pogrešne poteze”.

Upitan da objasni svoju ideju obustave finansiranja organizacije, koja je vjerovatno ključno međunarodno tijelo koje se bori protiv koronavirusa, Trump se, čini se, povukao samo nekoliko minuta kasnije, rekavši da će njegova administracija samo “gledati na tu mogućnost”.

U analizi CNN-a kaže se da je Trump iznio netačne tvrdnje o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i više lažnih izjava koje su postale potpisana obilježja njegovih svakodnevnih brifinga o coronavirusu.

CNN navodi da je Trump krenuo u cementiranje svog imidža ratnog lidera koji je suočen s “nevidljivim neprijateljem” u mračnom trenutku dok zemlja čeka da virus dođe do vrhunca.

(StarMo)