Naslovnica Politika Trumpove pristalice protestuju

Trumpove pristalice protestuju

350
Screenshot: YouTube/CNN

Washington — Hiljade pristalica američkog predsednika Donalda Trumpa protestovalo je u subotu u Washingtonu u znak podrške njegovim tvrdnjama o navodnoj izbornoj krađi na predsjedničkim izborima održanim prije deset dana.

Pobjedu na izborima ostvario je kandidat demokrata Joe Biden, kojem je pripalo 290 elektorskih glasova, dok se Tramp zaustavio na 232. Za izbornu pobjedu i proglašenje novog predsjednika potrebno je ostvariti rezlutat od minimalno 270 elektorskih glasova.

Agencija Retuers prenosi da su pristalice američkog predsjednika na mjestu okupljanja nedaleko od Bijele kuće i u blizini Vrhovnog suda uzvikivali parole „Stop krađi“ i „Mi smo šampioni“, podržavajući tako Trumpove poruke da će rezultate izbora osporavati na sudskim instancama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ova agnecija opisuje učesnike demonstracija kao miks pristalica Donalda Trumpa, te članova desničarskih grupacija, poput “Ponosnih dječaka”. Primjećeni su pripadnici ove organizacije obučeni u crno i sa šljemovima na glavama.

Organizatori su dali protestu različita imena, poput “Stop krađi” ili “Protest za Trumpa”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)