Naslovnica Život Trumpov savjetnik “kriv za nepoštivanje Kongresa”

Trumpov savjetnik “kriv za nepoštivanje Kongresa”

74

Washington — Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je da je Steve Bannon, dugogodišnji politički saradnik i savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kriv za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da sarađuje sa istragom smrtonosnog upada Trumpovih pristalica u Kongres.

Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova “za” i 202 “protiv”, a devetoro republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Bannona podigne krivična optužnica, prenosi Reuters.

Pitanje sada prelazi u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe, gdje sekretar za pravosuđe Merrick Garland donosi končanu odluku o tome da li će se protiv Stevea Bannona podići otpužnica, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Bannon je odbio da se odazove na pozive komisije da svjedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trumpovo insistiranje, koje osporavaju neki pravni eksperti, da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

Odluka Sekretarijata za pravosuđe bi svakako uticala ne samo na efikasnost istrage o konkretnom slučaju upada u Kongres, već i na sposobnost Kongresa uopšte da od drugih organa vlasti traži da nešto preduzmu.

Odbor predvođen demokratama, koji istražuje upad u Kongres 6. januara nada se i da prijetnja zatvorom, pošto nepoštovanje Kongresa nosi kaznu do jedne godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dolara, može da podstakne na saradnju 18 drugih Trumpovih pomoćnika i organizatora mitinga kojima je takođe uručen sudski poziv.

(StarMo)