Naslovnica Život Trump vidi “svjetlo na dnu tunela” – Stručnjaci ipak oprezniji

Trump vidi “svjetlo na dnu tunela” – Stručnjaci ipak oprezniji

503
Donald Trump

Washington — Predsjednik SAD-a Donald Trump izrazio je nadu da kriza u vezi sa virusom korona u SAD prestaje da eskalira u žarištima u ovoj zemlji, dok su njegovi glavni medicinski savjetnici izrazili oprezniji stav.

U New Yorku je juče prvi put u prethodnih sedam dana zabilježen manji pad broja umrlih, ali je i dalje bilo bizu 600 smrtnih slučajeva i preko 7.300 novih slučajeva zaraze.

“Možda je to dobar znak”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

On je ukazao na ove brojeve i ocijenio da Amerikanci počinju da vide “svjetlo na kraju tunela”, ali je član radne grupe za borbu protiv virusa Anthony Fauci rekao da su potrebne sedmice da mjere poput socijalnog distanciranja i boravka kod kuće počnu da usporavaju širenje virusa.

Na pitanje da li su on i ostali stručnjaci svojim sumornim projekcijama o rastu broja smrtnih slučajeva kontradiktorni Trumpu, on nije direktno osporio predsjednika, koga kritičari optužuju da je suviše pozitivan s obzirom na činjenice.

“Ono što čujete o potencijalnom svjetlu na kraju tunela ne poništava činjenicu da će sutra, narednog dana, stavri izgledati veoma loše”, rekao je Fauci.

SAD se suočavaju sa ključnom sedmicom u ovoj krizi, a operativni šef javne zdravstvene službe Jerome Adams upozorio je da će ovo biti “najteža i najtužnija sedmica za većinu Amerikanaca”.