Naslovnica Politika Trump uvodi zabranu kineskoj aplikaciji

Trump uvodi zabranu kineskoj aplikaciji

294

Washington — Američki predsjednik Donald Trump objavio je da zabranjuje kinesku aplikaciju za dijeljenje videozapisa TikTok u SAD-u.

Novinarima je rekao kako bi mogao donijeti izvršnu naredbu već u subotu, 1. augusta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američki sigurnosni zvaničnici izrazili su zabrinutost da se aplikacija, čiji je vlasnik kineska kompanija ByteDance, može koristiti i za prikupljanje ličnih podataka Amerikanaca.

TikTok je negirao optužbe da je pod kontrolom ili dijeli podatke s kineskom vladom.

Brzo rastuća aplikacija ima mjesečno oko 80 miliona aktivnih korisnika u Americi, a zabrana bi bila veliki udarac za ByteDance, navodi BBC.

“Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Sjedinjenim Državama”, rekao je Trump novinarima.

Nije jasno koje ovlasti Trump može ukinuti TikToku te kako će se ta zabrana provoditi i s kojim pravnim izazovima će se suočiti kineska aplikacija.

Microsoft je, prema izvještajima, razgovarao o kupovini aplikacije od ByteDancea, ali se čini da Trump sumnja u to da će takav dogovor biti dozvoljen, dodaje BBC.

Glasnogovornik TikToka odbio je komentirati Trumpovu zabranu, ali je rekao američkim medijima da je kompanija “uvjerena u dugoročni uspjeh TikToka” u SAD-u.

Potez za zabranu TikToka dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između Trumpove administracije i kineske vlade oko niza pitanja, uključujući trgovinske sporove i postupanje Pekinga s izbijanjem korona virusa.

(StarMo)