Naslovnica Život Trump tvrdi: Imamo lijek koji bi mogao poslužiti za koronavirus

Trump tvrdi: Imamo lijek koji bi mogao poslužiti za koronavirus

342
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je pritisnuo Upravu za hranu i lijekove SAD-a da ukloni prepreke kako bi lijekovi za koronavirus došli do pacijenata.

On je kazao da tableta koja se trenutno koristi za borbu protiv malarije – hidroksiklorokin – bi odmah mogla biti dostupna za liječenje koronavirsa.

“Taj lijek postoji već neko vrijeme tako da znamo da ako stvari ne budu išle po planu neće nikoga ubiti”, izjavio je Trump novinarima u Bijeloj Kući, objavio je CNN.

“Moramo ukloniti svaku prepreku ili mnogo prepreka koje su bile nepotrebne i oni su to uradili kako bi dobili brzu raspodjelu sigurnih, efikasnih tretmana i mislimo da imamo dobre odgovore”, rekao je Trump.

CNN navodi kako rani dokazi iz ljudskih ćelija pokazuju da klorokin – koji se koristi za tretman malarije i autoimunih bolesti – može imati nwekog dejstva protiv novog koronavirusa. Doktori u Kini, SAD-u i drugim zemljama koristili su taj lijek eksperimentalno za pacijente oboljekle od Covida-19, ali još nema dovoljno kliničkih dokaza da je efikasan kod ljudi.

Lijek, koji se generalno smatra sigurnim za većinu pacijenata, može imati nuspojave uključujući, udare, mučninu, povraćanje, gluhoću, probleme s vidom i nizak krvni tlak.

(StarMo)