Naslovnica Život Trump tajne dokumente držao u privatnoj rezidenciji

Trump tajne dokumente držao u privatnoj rezidenciji

118
foto: agencije - ilustracija

Washington — Agenti američkog Saveznog ureda za istrage (FBI) zaplijenili su dokumente sa oznakom “strogo povjerljivo” tokom pretresa imanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD u istrazi koja uključuje moguća kršenja američkog Zakona o špijunaži.

Nalog, koji je lično odobrio državni tužilac Merrick Garland, ovlastio je FBI da pretrese “ured 45” – što se odnosi na privatnu kancelariju 45. predsjednika SAD u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu i skladišta.

Naložio im je da zaplijene dokumenta koja se “posjeduju ilegalno”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trump je oštro je osudio raciju FBI-ja na njegovu kuću na Floridi i tvrdio da je sav materijal zaplijenjen tokom pretresa prethodno bio “deklasifikovan”.

“Nije trebalo ništa da zauzmu. Mogli su to da imaju kad god su željeli, a da se ne igraju politike i provale u Mar-a-Lago”, rekao je on u izjavi na svojoj platformi Truth Social.

Među zapisima zaplijenjenim tokom racije bili su navodno dokumenti sa oznakama “Strogo povjerljivo”, “Tajno” i “Povjerljivo”.

Neki od papira su nosili oznaku “SCI”, što znači da su namijenjeni za gledanje samo u osiguranim državnim ustanovama.

Agenti FBI-a su takođe, kako se navodi, zaplijenili fascikle sa fotografijama, rukom pisanu bilješku, podatke o “predsjedniku Francuske”.

(StarMo)