Naslovnica Život Trump se sprema sresti Lavrova

Trump se sprema sresti Lavrova

344
Donald Trump

Washington — Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom razgovora s američkim kolegom u Washingtonu u utorak, novinska agencija Interfax citirala je izvor ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Lavrovovo putovanje u Washington na razgovor s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom uslijedilo je u vrijeme kada su odnosi između ove dvije zemlje na najnižem nivou od hladnog rata zbog navodnog izbornog miješanja, ali i ratova u Ukrajini i Siriji.

Također ističe vrijeme da dvije strane postignu sporazum koji će zamijeniti ili produžiti njihov novi START sporazum o nuklearnom oružju koji bi trebao isteći u februaru 2021. godine.

Predsjednik Vladimir Putin prošle je sedmice ponudio Sjedinjenim Državama produženje sporazuma bez ikakvih preduslova ili daljnje rasprave.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je Lavrovovo putovanje u Washington u saopćenju. Nije spomenuo sastanak s Trumpom, ali Interfax je citirao izvor ministarstva vanjskih poslova rekavši da će doći do tog sastanka.

“Očekujemo da će Trump primiti Lavrova i da će razgovarati s Pompeom” – rekao je izvor.

Bijela kuća niti je potvrdila ni demantovala da će se Trump sastati s Lavrovim, prenio je Reuters.

(StarMo)

(StarMo)