Naslovnica Politika Trump se javio – sa golf terena

Trump se javio – sa golf terena

373
foto: agencije

London/Washington — Aktuelni američki predsjednik Donald Trump, koji je po svemu sudeći izgubio predsjedničke izbore u toj zemlji od demokratskog kandidata Joe Bidena, objavio je saopštenje za javnost, prenio je BBC.

Kako javlja BBC, dok su pristizale vijesti o prebrojavanju glasova i da je Joe Biden pobjednik izbora, Trump se nalazio na svom golf terenu u mjestu Sterling, u saveznoj državi Virginia, gdje je stigao ranije danas iz Bijele kuće.

U saopštenju, koje je prenio BBC, Trump je ustvrdio kako je Biden pogrešno požurio da pozira kao pobjednik, kao i da mu “mediji saveznici” uporno pokušavaju pomoći i da “ne žele da se otkrije istina”.

“Prosta činjenica je da su ovi izbori daleko od gotovih”, stoji u Trumpovom saopštenju i ističe se da prebrojeni glasovi još nisu certificirani od strane izbornih zvaničnika.

Trump je najavio da će od ponedjeljka njegov štab početi sa pravnim postupcima pred sudom kako bi osigurali da se izborni zakoni u potpunosti poštuju i da “pravi pobjednik bude ustoličen”. BBC podsjeća da je Trumpov štab već bio podnosio žalbe i da su one odbijene u nekoliko saveznih država, jer su bile dostavljene bez ikakvih dokaza.

BBC navodi i da izborni posmatrači i zvaničnici koji nadgledaju brojanje glasova su u više navrata kazali da nikakve raširene neregularnosti, što tvrdi Trumpov štab, nisu viđene u izbornom procesu.

(StarMo)