Naslovnica Život Trump: Rođenje “novog Bliskog istoka”

Trump: Rođenje “novog Bliskog istoka”

227
foto: RSE/Reuters

Washington — Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisali su u utorak na ceremoniji u Bijeloj kući sporazum o uspostavljanju odnosa sa Izraelom.

Ovo je prvi sporazum o uspostavljanju odnosa između arapskih zemalja i jevrejske države u posljednjih više od 25 godina.

Dvije zemlje iz regiona Perzijskog zaljeva pridružile su se tako Egiptu i Jordanu kao članice Arapske lige koje su normalizovale veze sa Izraelom, što predsjednik SAD Donald Trump pozdravlja kao pobjedu svoje administracije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Proglašavajući “rođenje novog Bliskog istoka”, Trump je u utorak prisustvovao potpisivanju ovih sporazuma za koje se nada da će dovesti do novog poretka na Bliskom istoku.

Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da ne izvrši aneksiju Zapadne obale.

Palestinsko rukovodstvo, koje nije dio sporazuma, kritikovalo je dogovore o normalizaciji odnosa, koji su uslijedili iako nema ozbiljnog mirovnog procesa.

Sporazum su potpisali izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministri vanjskih poslova UAE i Bahreina Abdulah bin Zajed El Nahjan i Abdulatif bin Rašid El Zajani.

Bahrein je ranije saopštio da je ovaj sporazum “deklaracija koja podržava mir”. Izrael je opisao dogovore sa ovim zemljama kao mirovne sporazume iako nikada nije formalno bio u ratu sa Emiratima i Bahreinom.

(StarMo)