Naslovnica Život Trump: Pripremite se na veliki broj umrlih

Trump: Pripremite se na veliki broj umrlih

631

Washington — Američki predsjednik Donald Trump poručio je Amerikancima da se pripreme na veliki broj umrlih zbog zaraze koronavirusom idućih dana, dok se, kako je najavio, zemlja suočava s najgore dvije sedmice pandemije.

“Bit će mnogo umrlih”, kazao je Trump novinarima govoreći o pandemiji, prenosi Index.hr.

On je odbacio kritike da njegova administracija nije učinila dovoljno na nabavci respiratora, potrebnih mnogim bolesnicima u kritičnom stanju, navodeći da neki guverneri saveznih država traže više respiratora nego što će im biti potrebno.

“Strah od pomanjkanja doveo je do inflacije potraživanja”, kazao je Trump komentirajući zahtjeve upućene njegovoj administraciji za osiguravanjem medicinske opreme iz strateških nacionalnih zaliha.

SAD ima najveći broj zaraženih koronavirusom u svijetu. Više od 306.000 ljudi je pozitivno u SAD-u, a preko 8.300 zaraženih koronavirusom je umrlo.

Medicinski stručnjaci Bijele kuće predviđaju da bi u pandemiji moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi, čak i uz poštivanje mjera ostanka kod kuće.

“Bližimo se vremenu koje će biti grozno”, kazao je Trump u Bijeloj kući. “Možda do danas nikada nismo vidjeli takve cifre. Možda tokom Prvog ili Drugog svjetskog rata”, kazao je američki predsjednik.

(StarMo)