Naslovnica Izdvojeno Trump prima terapiju remdesivirom

Trump prima terapiju remdesivirom

432

Washington — Predsjednik SAD Donald Trump, koji je u petak uveče iz predostrožnosti prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed blizu Washingtona, počet će terapiju lijekom remdesivir, saopštio je njegov lekar Sean Conley.

Conley je u bilješci koju je poslao Bijeloj kući naveo da je “u petak uveče imao to zadovoljstvo da saopšti da se predsjednik osjeća veoma dobro”. Kako navodi, “nema potrebe za terapijom kisikom, ali smo u konsultaciji sa specijalistima odlučili da počnemo terapiju lijekom remdesivir. Predsjednik je uzeo prvu dozu i odmara se”, prenosi Radiio Slobodna Evropa.

Remdesivir je antivirusni lijek koji je u Americi odobren u liječenju korona virusa u maju 2020. Kako je tada rečeno, taj lijek pomaže da se skrati period hospitalizacije i pomaže oporavak pacijenata, međutim ne može da ih izliječi od korona virusa.

Trump se iz bolnice oglasio na Twitteru poručivši da “misli da mu dobro ide”.

On je u bolnicu prebačen u petak 2. oktobra, ni pun dan nakon što je potvrđeno da je inficiran korona virusom.

Trump, koji pokazuje blage simptome virusa, u bolnici će boraviti nekoliko dana.

Kako je saopštila Bijela kuća, Trumpu je dat koktel lijekova kao mjera predostrožnosti. Navodi se da je „umoran, ali dobro raspoložen“, te da će biti smješten u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed.

“Iz opreza, a na preporuku svog ljekara i medicinskih stručnjaka, predsjednik će raditi iz predsjedničkog ureda u Walter Reedu sljedećih nekoliko dana,” saopštili su iz Bijele kuće.

Direktorica komunikacija Bijele kuće Alyssa Farah rekla je da predsjednik nije prenio svoja ovlaštenja na potpredsjednika SAD Mikea Pencea.

“Predsjednik vodi glavnu riječ”, rekla je, navodi BBC.

(StarMo)