Naslovnica Život Trump pregovarača imenovao za šefa obavještajaca

Trump pregovarača imenovao za šefa obavještajaca

522
ambasador Richard Grenell; foto: YouTube - ilustracija

Washington — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump imenovao je američkog ambasadora u Njemačkoj i specijalnog izaslanika za pregovore Kosova i Srbije Richarda Grenella za vršioca dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe.

“Rick je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću sarađivati sa njim”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pozicija direktora nacionalne obavještajne službe (DNI) formirana je nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i nadgleda 17 civilnih i vojnih obavještajnih agencija, uključujući i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA).

Grenell je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika američkog predsjednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije. Ta odluka bila je iznenadna, budući da je američka administracija krajem augusta 2020. već imenovala diplomatu Matthew Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Grenell je posljednjih sedmica posredovao u postizanju tri dogovora između Prištine i Beograda – o avio liniji između dva grada, te o željeznicama i autoputevima.

(StarMo)