Naslovnica Život Trump povlači 9500 američkih vojnika iz Njemačke

Trump povlači 9500 američkih vojnika iz Njemačke

139
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države smanjiti broj američkih trupa raspoređenih u Njemačkoj na 25.000, što je smanjenje od oko 9.500.

Sjedinjene Države sada imaju oko 34.500 vojnika u Njemačkoj, što je znatno manje nego tokom “Hladnog rata”, kada je Njemačka bila u žarištu američkih i napora NATO-a da obeshrabre invaziju Sovjetskog Saveza. Posljednjih desetljeća Njemačka je bila domaćin ključnim američkim vojnim objektima i tranzitna točka za trupe raspoređene na Bliskom Istoku.

Obraćajući se novinarima, Trump je kazao kako Njemačka “ne troši dovoljno novca na obranu kao što to zahtjeva NATO”, nazvavši dugogodišnju saveznicu “delinkventom”. Naime, Njemačka nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine, o potrošnji od najmanje dva posto BDP-a za obranu do 2024.

– Dakle, štitimo Njemačku i oni su delinkventni. To nema smisla. Pa rekao sam, srušit ćemo brojku na 25.000 vojnika, rekao je Trump dodavši: “Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika”.

(StarMo)