Naslovnica Politika Trump otkazao G7

Trump otkazao G7

692
Donald Trump

Washington — Predsjednik Sjedinjenih Amričkih Država Donald Trump otkazao je sastanak G7 koji se trebao u junu održati u Camp Davidu, a umjesto toga održat će se videokonferencija.

Kako su izjavili iz Bijele kuće, održavanje sastanaka otkazano je zbog pandemije korona virusa.

“Kako bi svaka zemlja mogla da se fokusira na svoje resurse da bi na pravi način reagirala na zdravstvene i ekonomske izazove koje je prouzrokovao virus korona, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Larry Kudlow obavijestio je svoje kolege da će se Samit G7 koji se trebao održati u junu u Camp Davidu sada obaviti putem vidoekonferencije”, navodi se u saopštenju za medije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bijela kuća također je obavijestila ostale članice G7 da će Trump s njima održati videokonferenciju u aprilu i u maju.

Na isti način Trump se sastao s čelnicima G7 početkom sedmice. Odluka je donesena u sladu s mjerama za suzbijanje korona virusa. Ova odluka spriječit će svaku zemlju da troši novac koji bi trebali uložiti za pripremu i putovanje na sastanak G7.

Osim toga, Trump i drugi čelnici složili su se da će učiniti “sve što je potrebno” za borbu protiv korona virusa iz zdravstvene perspektive, kao i njegovih ekonomskih učinaka.

(StarMo)