Naslovnica Politika Trump optužio Kinu: Doveli su u zabludu međunarodnu zajednicu

Trump optužio Kinu: Doveli su u zabludu međunarodnu zajednicu

129
Donald Trump

New York — Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da Ujedinjene nacije “moraju smatrati Kinu odgovornom za mnoštvo navodnih krivičnih djela, posebno za pandemiju novog koronavirusa, koja je odnijela gotovo milion života širom svijeta”.

Tramp je rekao da je Kina “dovela u zabludu međunarodnu zajednicu, jer je zabranila domaća putovanja, istovremeno dopuštajući međunarodne letove kojima su njeni građani slobodno napuštali zemlju dok se virus širio”.

– Moramo držati odgovornom državu koja je ovu kugu pustila u svijet: Kinu – naglasio je Tramp tokom videoobraćanja na 75. generalnoj skupštini UN-a.

Dodao je da su kineska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija, „koju Kina gotovo kontrolira, lažno objavile da nema dokaza o prenošenju s čovjeka na čovjeka“.

– Kasnije su lažno rekli da ljudi bez simptoma neće širiti bolest. Ujedinjene nacije moraju Kinu smatrati odgovornom za njene postupke – rekao je Trump.

Trump je također optužio Kinu za bacanje plastičnog otpada u okean, prekomjerni ribolov u morskim zonama drugih država i ogromnu emisiju ugljika.

(StarMo)