Naslovnica Politika Trump opet krivi medije

Trump opet krivi medije

400
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump šokirao je novinare u Bijeloj kući nakon što je u ponedjeljak tokom svoga dnevnog brifinga o koronavirusu emitirao video pun samohvale koji je izgledao kao oglas za njegovu predsjedničku kampanju.

Uprkos tome što je u Americi od koronavirusa umrlo više od 23 hiljade ljudi, Trump je ponavljao da je njegova administracija sjajno reagirala, a u jednom trenutku je čak ustvrdio da su njegovi postupci spasili “desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada života.”

Na iznenađenje novinara koji su se okupili na brifingu o pandemiji, Trump je pustio samodopadan video kojim je usput napao i medije, prenose hrvatski mediji.

Nekoliko medijskih kuća koje sve veće događaje prenose uživo taj su video brzo izrezale.

Kad je upitan zašto je pustio video, Trump je odrezao: “Zato što nam serviraju lažne vijesti.”

Trump se s novinarima sukobljava godinama, ali ovo je, javljaju agencije, nova faza sukoba s medijskim korporacijama.

Predsjednik je svađajući se s novinarima i uz povremene ispade bijesa na njihova pitanja uporno ponavljao da je ispravno postupio zato što je krajem januara zabranio letove iz Kine.

“Ovo smo zaista učinili dobro”, rekao je Trump. “Problem je što mediji ne izvještavaju onako kako bi trebalo.”

Trump je također izazvao mnoge upitnike kad je počeo govoriti o želji da ponovno pokrene zaustavljenu američku ekonomiju, rekavši da on “ima vrhovni autoritet u odlučivanju kad će savezne države narediti ponovno otvaranje poduzeća”, a ne one.

Trumpov video prikazivao je isječke koji su podcrtavali njegove odlučne poteze u borbi s koronavirusom te guvernere New Yorka i Kalifornije, Andrewa Cuoma i Gavina Newsoma, kako hvale njegove mjere.

Međutim, nije prikazano kako je Trump tokom januara i februara minimalizirao prijetnju virusom.

(StarMo)