Naslovnica Život Trump: Odbrana interesa SAD, a ne “beskonačni ratovi”

Trump: Odbrana interesa SAD, a ne “beskonačni ratovi”

403
Donald Trump

Washington — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, koji se suočava s kritikama zbog najave povlačenja hiljada vojnika SAD-a iz Njemačke, poručio je diplomcima vojne akademije West Point da će njihov posao biti “odbrana vitalnih interesa Amerike”, a ne učešće u “beskonačnim ratovima” u dalekim zemljama, javlja Reuters.

Objava Trumpovih planova da iz Njemačke, jedne od glavnih saveznica SAD-a, izmjesti 9.500 vojnika u Poljsku i drugdje razljutila je njemačke dužnosnike i izazvala zabrinutosti u Kongresu SAD-a da se zemlja povlači sa svjetske pozornice, prenosi Hina.

U obraćanju kadetima povodom njihovog uspješnog završetka školovanja na West Pointu, Trump je rekao da posao američkog vojnika nije da gradi i obnavlja strane države već da “brani, i to snažno, američku naciju od vanjskih neprijatelja”.

Trump je za vrijeme svog predsjedničkog mandata povukao američke vojnike iz Sirije i, najavljujući smanjenje angažmana SAD-a, radio pritisak na saveznike da plaćaju više za svoju odbranu.

(StarMo)