Naslovnica Život Trump obustavio izdavanje viza radnicima i studentima

Trump obustavio izdavanje viza radnicima i studentima

194

Washington — Predsjednik SAD Donald Trump odlučio je da suzbije imigraciju i obustavi izdavanje viza radnicima i studentima iz inostranstva, a kao razlog je naveo pandemiju koja čini da Amerikanci ostaju bez poslova.

Do kraja godine se neće izdavati radne H-1B vize, kao u studentske J-1 vize, a zabrana važi i za L-1 vize koje se izdaju menadžerima multinacionalnih korporacija. Zabrana se odnosi i na H-2B vize koje su se izdavale za privremene poslove. Te vize će i dalje moći da dobiju poljoprivrednici, zdravstveni radnici, oni koji rade u industriji hrane, čuvaju djecu ili pomažu starijima. Zabrana će biti i za tražioce azila kojima će, dok čekaju odluku o azilu, biti zabranjeno da rade godinu dana. To se ne odnosi na one koji već žive u SAD, prenosi Glas Amerike.

Bijela kuća ovu odluku pravda time da je neophodno zaštititi radnike u SAD koji gube poslove usljed pandemije, a radnici iz inostranstva bi mogli da popune 525 hiljada radnih mjesta.

Više od 45,5 miliona Amerikanaca je tražilo pomoć za nezaposlene od sredine marta, što čini četvrtinu radno sposobnog stanovništva. Ipak, broj onih koji primaju državnu pomoć se smanjuje jer su se mnogi vratili na posao.

Trumpovi kritičari međutim kažu da predsjednik koristi ovu situaciju kako bi ostvario svoje obećanje i smanjio imigraciju u SAD.

Velike poslovne korporacije i manje tehnološke kompanije, kao i Američka trgovinska komora, usprotivili su se zamrzavanju viza i kažu da su mnogi radnici iz inostranstva ključni za obavljanje određenih poslova, te da bi njihovo odsustvo moglo da uspori ekonomski oporavak poslije pandemije.

(StarMo)