Naslovnica Politika Trump: Ništa od sporazuma s Britanijom

Trump: Ništa od sporazuma s Britanijom

425
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je dogovor koji je britanski premijer Boris Johnson postigao sa EU, navodeći da je zbog toga nemoguće postići neki trgovinski sporazum sa SAD.

“Sa ovim dogovorom ne možemo trgovati. Ne možemo postići trgovinski sporazum sa Britanijom”, rekao je Trump u razgovoru sa liderom kampanje za “Brexit” Nigelom Farageom, prenose bh. mediji.

Trumpovi komentari u suprotnosti su sa njegovim ranijim obećanjem datim u septembru da blisko sarađuje sa Johnsonom radi postizanja “izvanrednog trgovinskog dogovora” nakon što Britanija izađe iz EU.

Johnson je početkom mjeseca postigao dogovor o uslovima izlaska Britanije sa Briselom, ali ne može da dođe do usvajanja sporazuma u parlamentu.

On je izrazio nadu da će opšti izbori zakazani za 12. decembar razbiti zastoj i da će osvojiti većinu u parlamentu što bi mu omogućilo usvajanje sporazuma.

Johnson je u parlamentu rekao da je postigao “fantastičan dogovor” sa EU i danas je obećao da će ispoštovati posljednji vremenski za “Brexit” 31. januar naredne godine.

(StarMo)