Naslovnica Politika Trump neće narediti da se nose maske

Trump neće narediti da se nose maske

323

Washington — Američki predsjednik Donald Trump obećao je da neće narediti Amerikancima nošenje maski kako bi obuzdali širenje korona virusa.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je glavni stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama Anthony Fauci pozvao državne i lokalne čelnike da pozivaju narod da nose maske.

“Nošenje maski za lice je veoma važno i svi bismo ih trebali koristiti”, rekao je Fauci.

Većina guvernera u SAD-u naredila je nošenje maski na otvorenom.

Predsjednik Trump, koji se ranije opirao nošenju zaštitnih maski prvi ju je put nosio u javnosti prošle subote.

No, govoreći za Fox News u petak, Trump je kazao da ljudi moraju imati slobodu izbora i da neće narediti da nose maske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ranije ove sedmice, američko tijelo za javno zdravstvo “Centers for Control and Prevention Disease” (CDC) objavilo je saopćenje u kojem poziva sve da nose maske.

“Nismo bespomoćni u borbi protiv korona virusa. Maske za lice jedno su od najmoćnijih oružja koje moramo koristiti kako bismo usporili i zaustavili širenje virusa”, kazao je direktor CDC-a Robert R Redfield.

Podsjećanja radi, Sjedinjene Amričke Države i dalje su u epicentru globalne pandemije. Trenutno je u ovoj zemlji 3,6 miliona zaraženih korona virusom, a bitku s ovom bolešću izgubilo je više od 139.000 ljudi, što je najveća smrtnost u svijetu.

(StarMo)