Naslovnica Izdvojeno Trump nasmijao novinare i zabrinuo stručnjake

Trump nasmijao novinare i zabrinuo stručnjake

493
Donald Trump

Washington – Američki predsjednik Donald Trump je sve na press konferenciji šokirao pitanjem: Mogu li se dezinfekcijska sredstva koristiti za liječenje koronavirusa tako što će se poput vakcine ubrizgati u ljudski organizam?

The Guardian piše da je ovakav Trumpov prijedlog uslijedio odmah nakon obraćanja predstavnika Ministarstva sigurnosti medijima u Bijeloj Kući, a koji je istakao da su dezinfekcijska sredstva, poput izbjeljivača, izuzetno efikasna te da relativno brzo ubijaju koronavirus na površini.

Vidim da dezinficijensi mogu mnogo toga učiniti u minuti. Samo jednoj minuti. A postoji li način da učinimo nešto takvo, ubrizgavanjem u organizam ili gotovo čišćenjem? Jer do sada smo vidjeli šta koronavirus učini plućima pa bi bilo zanimljivo provjeriti ovakav pristup, kazao je Trump.

Nakon tog prijedloga brojni Trumpovi savjetnici su zanijemili dok su se novinari u isto vrijeme smijali, ali i bili ogorčeni na Trumpovo potcjenjivanje nauke.

Robert Reich, profesor javne politike na Univerzitetu Berkley u Californiji, također je prokomentarisao ovaj prijedlog.

“Trumpova obraćanja aktivno ugrožavaju zdravlje javnosti. Blokirajte propagandu i slušajte stručnjake. I molim vas, nemojte piti dezinficijense”, napisao je Reich na Twitteru.

(StarMo)