Naslovnica Izdvojeno Trump najavio otvaranje američke privrede “u tri faze”

Trump najavio otvaranje američke privrede “u tri faze”

526
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump predložio je da se “u tri faze” ponovno pokrene privreda i ukidaju restrikcije uvedene u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

Trump je rekao da je u SAD-u “prošao vrh epidemije i da je zemlja spremna početi postupno otvarati ekonomiju”.

Naglasio je da će svaka savezna država “moći djelovati individualno”, na temelju vlastitih podataka. Neke bi već sutra mogle krenuti u otvaranje, smatra Trump, te navodi Montanu, Wyoming ili Sjevernu Dakotu.

– Nacionalno zatvaranje nije održivo dugoročno rješenje – smatra američki predsjednik, te upozorava da bi držanje ekonomije zatvorenom imalo široke negativne posljedice, uključujući i na zdravlje. Ipak, socijalno distanciranje i stroga higijena ostat će dio života na neko vrijeme, ističe Trump.

Anthony Fauci, najviši zdravstveni zvaničnik za borbu protiv koronavirusa, upozorio je na rizik od ponovnog izbijanja zaraze pri vraćanju u normalan život.

– Plan otvaranja osmišljen je fleksibilno što znači mogućnost da se ponovno uvedu stroge mjere da bi se obuzdala zaraza. Moglo bi doći do poteškoća. Suočimo se s tim. Možda ćemo morati ići malo unatrag prije nego ponovno krenemo unaprijed s otvaranjem zemlje i ekonomije – upozorio je.

(StarMo)